Untuk panduan diri sendiri dan juga ibu-ibu muda di luar sana
yang belum tahu cara penyimpanan dan penggunaan susu ibu yang betul. Untuk
keselamatan bayi dan kualiti susu terjamin berkhasiat, pastikan susu yang
diperah selamau untuk diminum mengikut cara penyimpanan dan pemanasan yang
betul.
Menyimpan Susu Ibu:
Menyimpan Susu Ibu:
- Botol
susu kecil amat sesuai digunakan.
- Bekas
kedap udara daripada gelas atau plastik yang keras dan tahan dalam peti
sejukbeku. termasuklah bekas dadih.
- Bag
sejukbeku khas untuk susu ibu juga boleh digunakan, terdapat jenama
Medela, Avent, Gerber, Playtex.
- Jangan
menggunakan plastik aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan
susu.
Membersihkan Bekas
Penyimpanan:
- Basuh
bekas menyimpan susu dalam air panas bersabun dan bilas dengan air panas.
- Biarkan
bekas kering di tempat yang bersih.
- Anda
juga boleh mensteril bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual
di kedai bayi atau farmasi.
Panduan Menyimpan Susu Ibu:
- Sejukkan
susu dalam masa 1 jam selepas diperah.
- {mosimage}Labelkan
bekas dengan tarikh dan masa perahan.
- Simpan
susu dalam kuantiti kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk mengelakkan
pembaziran.
- Sejukkan
susu yang baru diperah dahulu sebelum mencampurkannya dengan susu yang
sudah sedia sejuk.
- Jangan
isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu
mengembang semasa proses sejukbeku.
*Jika bayi anda tidak cukup bulan atau ditahan di wad, minta
nasihat jururawat tentang cara
yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan
susu.
Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:
yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan
susu.
Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:
- Suhu
bilik, atas 25°C: 4-6 jam
- Bekas
penyejuk (Cooler, icepack): 12-24 jam
- Peti
sejuk 1 pintu
Panduan Menyimpan dan Memanaskan Susu Ibu:
- bahagian
fridge 4°C: 7 hari
- bahagian
freezer -15°C: 2 minggu
- Peti
sejuk 2 pintu
- bahagian
fridge, 4°C: 5 hari
- bahagian
freezer, -18°C hingga -20°C: 3-6 bulan
- Deep
freezer -20°C: 6 bulan
Penting:
- Susu
ibu hendaklah disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam
selepas diperah.
- Tempatkan
bekas susu di bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu).
- Jika
telah melampaui masa simpanan, jangan sayang untuk membuangnya.
Menyahbeku Susu Ibu:
- {mosimage}Susu
ibu yang asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24
jam jika disimpan di dalam peti ais.
- Susu
ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan.
- Semak
tarikh pada bekas penyimpanan. Gunakan susu yang lama dahulu.
- Nyahbekukan
susu beku dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam atau
- Lalukan
bekas susu yang beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula
cair, lalukan atau rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
- Jangan
cairkan pada suhu bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam
mangkuk yang berisi air panas.
- Jangan
mencairkan atau memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven
atau di atas api.
Panduan Memberi Susu Ibu:
- Goncang
perlahan susu yang telah suam dan rasa kepanasannya dengan tangan anda
sebelum menggunakannya.
- Pegang
bayi semasa memberinya susu perahan.
- Jadikan
penyusuan menyeronokkan; bercakap dan senyum dengan bayi.
- Sendawakan
bayi selepas memberi susu perahan.
- Gunakan
susu ini dalam masa 1 jam. Buang selebihnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan